Duurzame primeur in Mariaparochie: ‘super-lantaarnpaal’ die geld oplevert

De allereerste off-grid LED-armatuur met verticale windturbine van Nederland is vanmiddag naast het kruispunt bij de kerk in Mariaparochie geplaatst.

De ‘super-lantaarnpaal’ staat op Almelose grond en is niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, maar volledig zelfvoorzienend. Via een tweetal zonnepanelen en de turbine is er niet alleen genoeg stroomopwekking voor de straatverlichting, ook de nabijgelegen rioolbemaling wordt ermee gevoed.

“De lantaarnpaal levert ons direct geld op”, laat Chris Borninkhof, beheerder rioolgemalen bij de gemeente Almelo, enthousiast weten. “Een aansluiting bij de energiemaatschappij is ongeveer net zo duur als de aanschaf van deze paal, met het verschil dat we daar constant kosten aan kwijt zijn. Hier is het precies andersom. De aanschafkosten zijn eenmalig en daarna is het een kwestie onderhouden, net als met de andere lantaarnpalen het geval is.”

Green-infra uit Tubbergen, gespecialiseerd in het transformeren van infrastructurele producten in energie-opwekkers, levert het staaltje techniek.

Het team van Green-infra bestaat grotendeels uit (oud-)Tubbergenaren: René Kroezen, Fons Vlierman en Johan Dierink. Verder zijn creatief directeur Chanie Jagai en productontwikkelaar Jeroen Rijnenberg hieraan verbonden. “In China werkt het al – hele straten staan er vol mee”, vertelt de laatste. Wijzend op zijn geesteskind: “Kijk hoe de turbine draait, zelfs met maar een zuchtje wind. Echt super!”

Artikel uit Tubbergen Nieuws:
Auteur: Redactie Tubbergen Nieuws
Foto: Mark Mensink
https://tubbergen.nieuws.nl/nieuws/20181206/duurzame-primeur-mariaparochie-super-lantaarnpaal-geld-oplevert/