Green Infra: Vooruitstrevend In Combinatie Zon, Wind En Opslag

Er zijn bedrijven die leveren en monteren alleen zonne-energie in de vorm van zonnepanelen. Er zijn ook bedrijven die zich specialiseren in windenergie en bedrijven die met een combinatie van beide hun winst maken. Green Infra uit Tubbergen voegt daar nog een derde poot aan toe: opslag van energie. “En daarmee zijn we uniek, die combinatie wordt (nog) niet aangeboden,” vertelt Ton Holshuijsen.

Green Infra komt voort uit Kroezen Infra, vertelt Holshuijsen. Dat bedrijf is niet voor niets de buurman aan de Newtonstraat. Na een aanloopperiode waarin het idee om met duurzame energie aan de slag te gaan in 2015 is vanaf 2021 een professionaliseringsslag gemaakt. Een nieuw pand – naast dat van Kroezen Infra – met showroom, kantoor en een opstelling van een windturbine en een Ecoplant – waarover later meer – volgden. En Holshuijsen werd aangesteld om Green Infra te gaan leiden. “Duurzame energie en duurzame technieken worden steeds belangrijker, je ziet dat er steeds meer vraag naar is. Er gebeurt veel, maar er gaat nog veel meer gebeuren”, belooft hij.

Opslag steeds belangrijker

“De combinatie tussen wind- en zonne-energie én energieopslag gaat steeds belangrijker worden. Zowel voor bedrijven als voor particulieren. Terug leveren aan het net, het zogenaamde salderen, gaat er geleidelijk vanaf. Dus wil je de energie opslaan die je overdag opwekt, zodat je er ’s avonds en ’s nachts gebruik van kunt maken.” Juist vanwege de salderingsregelingen is de vraag naar opslag nog niet zo groot, maar dat gaat veranderen. “Opslag wordt straks belangrijk, ook omdat de netbeheerders de kraan terugdraaien als het om teruglevering gaat door overbelasting van het net. De rest van de opgewekte energie kun je afvoeren of je kunt het opslaan. Dat laatste is natuurlijk veel interessanter.” En daar komt Green Infra dus om de hoek kijken. “We leveren en installeren producten voor zon, wind en accuopslag.”

Windwokkel en Ecoplant

Holshuijsen spreekt van een stijgende vraag naar kleine energie-opwekkers. “Zoals de windwokkel, een kleine windturbine. Maar we zijn ook met de Rijksuniversiteit in Groningen bezig met de ontwikkeling van generatoren en andere producten.” Ook nieuw is de Ecoplant. “Een in Nederland ontwikkeld product, waarvan wij dealer zijn. Niet alleen zorgt die voor opwekking van zonne-energie, het kan ook extra interessant zijn voor de zakelijke markt. Het is namelijk een echte eyecatcher, omdat er ruimte is om een logo te plaatsen. Het voordeel van de Ecoplant is, dat die maximaal rendement haalt omdat de bloem meedraait met de zon. Zeven keer per uur draait de bloem mee. Dat maakt hem efficiënter dan zonnepanelen.” Hij nuanceert wel: “De investering is ook nog wel vrij hoog, vergeleken met zonnepanelen. Als je gaat investeren in duurzame energie, blijven zonnepanelen voorlopig het meest interessant.”

Batterijen en accu’s

“Accu’s worden steeds compacter. Het gaat nog wel steeds om lithium-ion-techniek, dat is nog steeds het meest aantrekkelijk qua prijs. Maar zoutwater is wel in opkomst.” Dat is nog te duur, maar “we gaan daar de komende jaren stappen in maken. Want dat is veel duurzamer qua grondstoffen. De toekomst zal zijn dat er duurzame mogelijkheden zijn met duurzame producten die gemaakt zijn van duurzame materialen. We zitten nu in een tussenfase. Daarbij hebben we ook te maken met de medewerking van de overheid. Alle regels en omgevingsvergunningen maken het er niet makkelijker op.”

Toch is Holshuijsen optimistisch. Ook voor zijn bedrijf. “We zijn landelijk actief. Dat heeft te maken met ons aanbod. Er zijn maar weinig bedrijven die deze combinatie aanbieden. Vanuit het noorden en de kuststreek waar veel wind is, krijgen we veel aanvragen – ook voor kleine windopwekkers. En dat naast de zonnepanelen die ze vaak al hebben. Mensen denken steeds meer aan de combinatie. De microwindturbines van maximaal vijftien meter hoog zijn ook een oplossing voor de agrarische sector en industrieterreinen. Ook hierin zijn wij gespecialiseerd.”

Green Infra

Newtonstraat 10

7651 AN, Tubbergen

 

Lees ook het artikel op: Green Infra: vooruitstrevend in combinatie zon, wind en opslag | Ondernemersmagazine (ondernemers-magazine.nl)