Groene revolutie van Green-Infra uit Tubbergen: stoeien met de wet van Newton

Duurzaamheid handen en voeten geven: dat doet Green-Infra uit Tubbergen met de ontwikkeling van opmerkelijke producten zoals de energieboom.

Tegenover de kerk in Mariaparochie staat er één. En ook even de bebouwde kom in in Bornerbroek,  is een windturbine geplaatst. Aan de paal zijn kleine zonnepanelen bevestigd. De constructie zorgt voor de energie waarmee de turbine in Mariaparochie als lantaarnpaal fungeert, terwijl de energie aan de Bornsestraat wordt benut voor de werking van een klein gemaal.

De windturbines vangen wind uit elke richting, mogelijk door de specifieke wokkelvorm van de rotorbladen. Johan Dierink van Green-Infra: „Grote voordeel is dat je de palen in de grond zet en er verder geen aansluitingen nodig zijn. Kabels trekken is niet aan de orde.” De levensduur van deze superduurzame lantaarns zou tenminste twintig jaar zijn. „En met het overschot aan opgewekte energie zou je bijvoorbeeld verkeerslichten kunnen bedienen. Deze palen leveren uiteindelijk geld op.”

Uitbreiden

Green-Infra is onderdeel van Kroeze Infra, dat is gevestigd aan de Newtonstraat 8 in Tubbergen. Het bedrijf gaat bovendien op die locatie fors uitbreiden. Dit jaar wordt begonnen met de bouw van een tweede bedrijfshal. Veel producten worden weliswaar in enkele fabrieken in China geproduceerd, maar de assemblage gebeurt dichter bij huis. In de nieuwe hal wordt ruimte geschapen voor een showroom, voor opslag van een voorraad.”

Green-Infra uit Tubbergen ontwikkelt producten voor een duurzame toekomst. Vanaf links: Johan Dierink, René Kroezen en René Booijink op de plek waar hun nieuwe bedrijfshal komt.


Green-Infra uit Tubbergen ontwikkelt producten voor een duurzame toekomst. Vanaf links: Johan Dierink, René Kroezen en René Booijink op de plek waar hun nieuwe bedrijfshal komt. Foto: Robin Hilberink

De ontwikkelingen bij het bedrijf van René Kroezen zorgen ook voor extra werkgelegenheid. Zo is Dierink één van de mensen die nog geen jaar in dienst is. „Ik was gelijk verkocht nadat ik hoorde welke producten hier worden gemaakt. Zeker onze energieboom.”

De energieboom heeft de vorm van een boom met diverse takken. En de uiteinden van die ‘takken’ bestaan uit zonnepanelen en windturbines. Kroezen en Dierink vertellen over toepassingen van dit duurzame concept. „Denk aan een plein in de stad. Daar zou je zo’n boom kunnen plaatsen met bijvoorbeeld een bankje rondom de stam. Het zorgt voor verlichting van het plein, terwijl mensen ook de accu’s van hun mobiele telefoons en e-bikes kunnen opladen via aansluitingen op de stam. Dat zou toch een geweldige service zijn?”

“Wij halen meer energie uit onze vindingen dan we erin stoppen”
René Kroezen

Natuurkunde

Volgens Kroezen en Dierink stoeien ze met de wetten van de 17de-eeuwse natuurkundige Isaac Newton. „Wij halen meer energie uit onze vindingen dan we erin stoppen. Dan kan door de turbines te laten draaien op elektromagnetische velden.”

Als de nieuwbouw gereed is, worden nieuwe vindingen aan publiek getoond in een showroom. Daaronder een turbine van 2 kilowatt, een apparaat van 80 centimeter in doorsnee en een hoogte van 2 meter. Die zorgt voor een jaarlijkse opbrengst van 7000 kilowatt: „Weet je wat we vooral doen? We vinden het wiel niet opnieuw uit, maar we voegen producten samen, waar zowel particulieren als bedrijven hun voordeel mee kunnen doen. Duurzame energie halen uit een combinatie van wind en zon.”

Ja, ook particulieren, zegt Dierik: „Met twee kleine turbines op je dak en enkele zonnepanelen kun je zelf in je energiebehoefte voorzien, kun je CO2-neutraal zijn. Je hoort nu veel over warmtepompen om je huis te verwarmen. Die pompen hebben erg veel energie nodig. Dan hebben we het nog niet over de laadstations voor elektrische auto’s. Dan is het wel zo fijn dat je deze energie ook zelf opwekt.”

Artikel uit: Tubantia:
Auteur: Tom van den Berg
https://www.tubantia.nl/tubbergen/groene-revolutie-van-green-infra-uit-tubbergen-stoeien-met-de-wet-van-newton~af7825f4/